Nationaal Park Grand Canyon

Het is een stuk rijden vanaf Las Vegas, namelijk 4 uur. Maar als je in Las Vegas bent, is een bezoek aan Grand Canyon wel de moeite waard. Het park is 4927 vierkante kilometer en wordt beschouwd als 1 van de grootste natuurlijke wereldwonderen. De Grand Canyon zelf is een brede en diepe kloof in het nationaal park. De kloof is gevormd door de Colorado-rivier en is ongeveer 435 kilometer lang. De breedte ligt tussen de 15 en 29 kilometer. Dit natuurlijke proces heeft veel tijd in beslag genomen. Al sinds 26 februari 1919 is het een nationaal park. De canyon is 446 kilometer lang. De Colorado-rivier zorgt er echter voor dat de Grand Canyon zal blijven groeien.

De natuurliefhebber, de wandelaar en de avonturier kunnen natuurlijk allemaal terecht in het Nationaal Park Grand Canyon. Een welkome afwisseling van de drukte van Las Vegas. In 2015 trok het park meer dan 5,5 miljoen bezoekers en dat is zeker terecht. Hoewel het uitzicht eigenlijk in het gehele park de moeite waard is, zijn er twee belangrijke uitzichtpunten. Op zijn mooist is de Grand Canyon bij zonsopkomst of zonsondergang. Door de zon komen de vele prachtige kleuren dan goed uit.

South Rim
De South Rim is het drukst bezocht. Je vindt er dan ook vele uitzichtpunten. Een groot deel van de shuttle bussen is gratis. Een deel is betaald. Je kunt je auto dus gerust parkeren op 1 van de grote parkeerplaatsen, dan hoef je niet zelf door het park te rijden.

Op de South Rim vind je bijvoorbeeld Hermits Rest Route. Deze route is beperkt opengesteld voor personenauto’s. Alleen in de maanden januari, februari en december mag je deze weg zelf rijden. De overige 9 maanden kan je de route alleen wandelend, of met een shuttle bus doen. De weg is bijna 12 kilometer lang en heeft 8 uitkijkpunten. De shuttle bus stopt bij elke van de uitkijkpunten. Uiteraard is het mogelijk de shuttle bus af te wisselen met het wandelen tussen uitkijkpunten. De afstanden tussen de verschillende uitkijkpunten variëren van 500 meter tot bijna 3 kilometer.

North Rim
Tussen de South Rim en de North Rim zit een weg van meer dan 300 kilometer. Van alle 5,5 miljoen bezoekers van de Grand Canyon, bezoekt minder dan 10% de North Rim. Dit komt mede doordat deze een deel van het jaar gesloten is wegens sneeuwval. De North Rim ligt 300 meter hoger dan de South Rim. Er zijn veel minder faciliteiten zoals restaurants en winkels. Het is er veel minder toeristisch. Van 15 oktober tot 15 mei zijn deze faciliteiten gesloten. Bereid je dus goed voor indien je hier heen wilt gaan.

Diepste punt
Via wandelpaden kun je het ravijn bereiken. Het diepste punt is maar liefst 1829 meter diep. Daar moet je dan echter wel minimaal twee dagen voor uit trekken. Je komt er waarschijnlijk weinig tot geen andere mensen tegen. Zorg dus voor voldoende eten en drinken.

Toegang tot het park is 30 dollar voor een auto of camper. Je hebt dan 7 dagen lang toegang tot het park. Overnachten is mogelijk.

Meer bezienswaardigheden in Las Vegas: