Death Valley National Park

Death Valley National Park is 1 van de bekendste nationale parken van Amerika. Het park is bijzonder omdat het de heetste plek is van Amerika. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 57 graden. In de zomermaanden worden er regelmatig temperaturen gemeten van 55 graden. Houdt er rekening mee dat het zeer warm is en neem voldoende water mee. Daarnaast bevindt zich in het park ook nog eens de laagste plek in heel Noord-Amerika. Dit punt ligt 85,5 meter onder zeeniveau. Het hoogste punt van het park is 3368 meter hoog. Death Valley National Park is ook nog eens de droogste plek van Amerika, met jaarlijks minder dan 50 mm regen. Ondanks deze niet heel uitnodigende kenmerken, is het park bekend over de hele wereld en trekt het park vele binnenlandse en buitenlandse bezoekers.

Death Valley is gelegen in de staten Nevada en Californië. Vanaf Las Vegas is het ongeveer 215 kilometer rijden naar Death Valley National Park. Veel mensen die met de auto naar Las Vegas gaan, komen aanrijden via Death Valley National Park. Het contrast met Las Vegas is groot. Waar je in Death Valley weinig mensen tegen komt en je begeeft in de natuur, rijd je Las Vegas tegemoet waarbij de neonlichten al van veraf te zien zijn.

Letterlijk naar het Nederlands vertaald, heet het park ‘dal des doods’. Toch is er in tegenstelling tot wat je zou denken veel natuur te zien. Omdat er minder dan 200 mm neerslag per jaar valt is Death Valley een woestijn. De daadwerkelijke neerslag is zelfs minder dan 50 mm per jaar. Je vindt er zoutvlakten, rotsformaties, canyons, zandduinen en bergen. Het park is met een oppervlakte van 13.650 vierkante kilometer zeer groot.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:
Badwater Basin
Op het laagste deel van het park vind je Badwater Basin. Dit is een zoutmeer waar het laagste punt van heel Noord-Amerika is te vinden: namelijk 85,5 meter onder het zeeniveau. De naam Badwater, ofwel ‘slecht water’ komt niet uit de lucht vallen. Het water is zo zout dat het niet te drinken is. Veel mensen wandelen door Badwater Basin.

Furnace Creek
Furnace Creek is een woestijndorpje. In 2010 werd het inwoneraantal vastgesteld op 24 personen. In Furnace Creek is het hoofdkwartier van het Death Valley National Park. Je vindt er tevens een tankstation. Er zijn veel mogelijkheden om te overnachten. Het dorpje heeft een eigen vliegveld met 1 landingsbaan.

Racetrack Playa
Racetrack Playa is een opgedroogd meer van 4,5 kilometer lang en 2 kilometer breed. De zoutvlakte ligt op 1130 meter boven zeeniveau en wordt gekenmerkt door losliggende rotsen die sailing stones worden genoemd. Deze sailing stones bewegen gemiddeld genomen tot wel enkele centimeters per dag. De langste afstand gemeten die een rotsblok binnen een jaar heeft afgelegd bedraagt 224 meter. Het is erg lang onduidelijk geweest hoe het kon dat deze stenen zich bewogen. Op een voor het oog onzichtbare wijze verschoven de stenen in willekeurige richtingen. Pas in 2011 werd duidelijk hoe de stenen zich bewegen.

Wanneer er sprake is van regenval en een stevige wind ontstaat er op de vlakte een laagje water. Omdat in de nacht de temperaturen onder het vriespunt liggen, bevriest dit laagje water. De volgende dag begint het water van onder naar boven te ontdooien door de warmte. Dit laagje ijs gaat vervolgens schuiven en kan de rotsblokken zo tot wel enkele centimeters per dag verschuiven. Wind speelt hierbij een belangrijke rol.

Scotty’s Castle
In Death Valley Nationale Park is Scotty’s Castle zeker een bezoek waard. Het is en replica van een Spaans landhuis, maar dan in de Death Valley. De eigenaar dacht dat zijn gezondheid baat zou hebben bij het klimaat dat heerst in de Death Valley.

Het gebouw heeft 25 kamers. Het meubilair is ingevoerd vanuit Europa. Er worden rondleidingen verzorgd en op drukke toeristische dagen is er zelfs meer entertainment zoals het opvoeren van toneelstukken.

Ubehebe Crater
De Ubehebe Crater is een vulkaankrater die waarschijnlijk tussen de 2000 en 7000 jaar oud is. Het is absoluut indrukwekkend om de krater te bekijken. Met een diepte van 150 tot 237 meter en een breedte van bijna een kilometer. Bij de krater zijn er natuurlijk weer mooie wandelroutes die je kunt lopen.

Uitzichtpunten:
In Death Valley National Park vind je verschillende uitzichtpunten vanaf waar de omgeving goed te zien is. De meest bekende zijn:

Telescope Peak
De hoogste berg van het park ligt op een kleine afstand van de Badwater Basin. De berg is 3368 meter hoog en geeft een prachtig uitzicht over Death Valley National Park. Dit prachtige uitzicht richting eigenlijk alle kanten, is dan ook waar Telescope Peak zijn naam aan te danken heeft.

Bijzonder is ook dat dit 1 van de grootste hoogteverschillen is ter wereld. Vanaf Telescope Peak is de Badwater Basin met 85,5 meter onder zeeniveau goed te zien. Er zijn verschillende wandelroutes naar de top van de berg. De normale wandelroute is 23 kilometer lang en mag door iedereen worden gelopen. Natuurlijk zijn er ook moeilijke routes.

Dante’s view
Dante’s View is een gemakkelijk te bereiken uitzichtpunt in Death Vally National Park op een hoogte van 1669 meter. De weg naar Dante’s View heeft een aantal haarspeldbochten. Vanaf de parkeerplaats is er een kort wandelpad naar het uitzichtpunt. Ook voor dit uitzichtpunt geldt dat het eigenlijk niet uit maakt welke kant je op kijkt. Alle kanten geven een prachtig landschap weer.

Zabriskie Point
Zabriskie Point wordt gekenmerkt door zijn pastelkleurige golvende duinlandschap waar zo goed als niets leeft.

Handige informatie:
Toegang tot Death Valley National Park is $ 20,- voor een auto met inzittenden. De toegang wordt verstrekt voor 7 dagen. Let op: wanneer je meerdere nationale parken in Amerika bezoekt, kan het voordelig zijn om de America the Beautiful Pass aan te schaffen.

Overnachten in Death Valley National Park
Overnachten in het Death Valley National Park kan in Furnace Creek, Panamint Springs of Stovepipe Wells. In deze drie kleine dorpjes vind je een motel waar je zou kunnen overnachten.

Meer bezienswaardigheden in Las Vegas: