Kizil Kule / Rode Toren

De Kizil Kule wordt ook wel de Rode Toren genoemd vanwege de kleur van het gebouw. De toren is het symbool van Alanya, zo staat het bijvoorbeeld ook op de vlag van de stad.

Kızıl Kule

De toren werd gebouwd naast de scheepswerf van Alanya om deze te beschermen tegen vijanden. De sultan Ala ad-Din Kay Qubadh I heeft de rode toren laten bouwen om de haven van Alanya te beschermen. Vanuit de toren is er een goed uitzicht over zee en over de kust van Alanya. Vijanden werden zo gezien en konden vanaf de toren worden bestreden. Dit werd bijvoorbeeld gedaan door kokend water over hen heen te gooien.

De toren is 33 meter hoog en 12,5 meter breed. Het is een achthoekige toren met vijf verdiepingen. De bouw van de toren is afgerond in het jaar 1226. Zowel van buiten als van binnen is het leuk om de toren te bezichtigen. Onder de Rode Toren kan in de zee worden gezwommen. Dit is een bijzondere ervaring. De toren is omringt met gezellige winkelstraten en restaurants.

Vanaf het centrum van Alanya is het slechts 20 minuten lopen naar de Kizil Kule. Het is een aanrader om vervolgens door te lopen naar het Kasteel van Alanya. Dit is een tocht naar een 250 meter hoge berg. Vanaf de Rode Toren is het ongeveer 30 tot 40 minuten lopen naar het kasteel van Alanya.

Meer bezienswaardigheden in Alanya