Moskee van Suleyman

De Moskee van Suleyman heeft een prachtige ligging die iets hoger ligt dan de stad. Daardoor lijkt de moskee zeer groot, in werkelijkheid is het gebouw van de Hagia Sofia echter groter. Met een afmeting van 58 bij 59 meter is de moskee echter zeer groot. De grote koepel is 53 meter hoog en heeft een diameter van 27,25 meter.

Omdat de Hagia Sofia inmiddels niet meer dienst doet als moskee, is de Moskee van Suleyman wel degelijk de grootste moskee van de stad. De moskee heeft geen Byzantijnse architectuur maar Ottomaanse architectuur door de architect Sinan. De moskee werd gebouwd van De bouw duurde van het jaar 1550 tot 1557 in opdracht van sultan Suleyman.

In de moskee kan het enige gemengde badhuis van heel Istanbul worden bezocht. Het verhaal gaat dat Suleyman veel oog had voor de arme bevolking. Er was dan ook een ziekenhuis en een gaarkeuken. Reizigers en armen konden hier vroeger terecht. Tegenwoordig is de gaarkeuken omgebouwd tot een traditioneel Turks restaurant.

De moskee wordt omringd door een groot park. De stoffelijke resten van Suleyman en zijn vrouw liggen op de begraafplaats. Net zoals de resten van hun dochter en vele andere familieleden. Ook de resten van de architect zijn op het terrein van de moskee te vinden.

In de eerste wereldoorlog werd de moskee voor een groot deel verwoest. Dit kwam doordat de moskee werd gebruikt als opslagplaats voor munitie welke tot ontploffing kwam. Pas in 1956 werd de moskee gerestaureerd.

De moskee is open tussen 9.00 en 17.00 uur en is te vinden naast de universiteit van Istanbul.

Meer bezienswaardigheden in Istanbul: