Grote Bazaar van Istanboel

De Grote Bazaar van Istanboel is absoluut een bezoek waard. Het is 1 van de grootste overdekte markten wereldwijd. De Grote Bazaar bestaat al sinds 1461 en heeft vier grote ingangen aan het einde van de twee hoofdstraten van de markt. Daarnaast heeft de markt verschillende kleinere ingangen.

Er komen dagelijks wel 250.000 tot 400.000 bezoekers per dag, met sterke pieken in het toeristenseizoen. Op jaarbasis is het 1 qua bezoekersaantallen de populairste attractie van de wereld met 91.250.000 miljoen bezoekers! Meer dan 26.000 personen zijn er werkzaam waardoor het een belangrijke economische motor is van de stad.

De sfeer van de markt is eigenlijk alleen te voelen wanneer je er echt heen gaat!

De overdekte markt bestaat uit 61 straten en ongeveer 3000 winkels en kraampjes. De meeste kraampjes verkopen 1 soort goederen. Kraampjes met dezelfde producten zijn vaak in dezelfde straat te vinden. Zo is er een straat met sieraden, zijn er straten met kleding en straten met sieraden. Natuurlijk worden er ook veel voeding, kruiden en specerijen verkocht.

De volgende bekende straten zijn er:
Kalpakcelar Caddesi: juweliers en goud
Kuyumcular Carsi: gouden armbanden
Divrikli Caddesi: meubels
Sahaflar Caddesi: tapijten
Perdahcelar Caddesi: producten van leer
Bit Pazari: kleding
De bazaar is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 en op feestdagen langer open. Vanaf de Aya Sofia en de Blauwe Moskee is het ongeveer 15 minuten lopen naar de overdekte bazaar.

Meer bezienswaardigheden in Istanbul: