De Bosporus is de zeestraat die Istanbul in twee delen deelt. De zeestraat verbindt de zee van Marmara met de Zwarte Zee. Het smalste deel van de Bosporus is 698 meter breed. Het meest ondiepe punt van de Bosporus is 36 meter diep. Het diepste punt is 124 meter diep. In de Bosporus is er kans om dolfijnen te zien.
De zeestraat is 32 kilometer lang. In de praktijk wordt de gehele zeestraat die de Middellandse zee met de Zwarte Zee verbindt de Bosporus genoemd.
Het gebied ten westen van de Bosporus wordt gerekend tot het continent Europa. Het gebied aan de oostkant van de Bosporus wordt gerekend tot het continent Azië. Daardoor heeft de zeestraat een bijzondere betekenis.
De Bosporus is de enige zeevaartroute die het hele jaar door toegankelijk is. Waar andere routes in de winter bevriezen, blijft de Bosporus toegankelijk voor scheepvaart. Hoewel de zeestraat in Turkije ligt, is internationaal in 1936 al overeen gekomen dat de zeestraat voor iedereen vrij toegankelijk is. Dit is erg belangrijk voor de handel.
De Bosporus wordt gekenmerkt door twee prachtige bruggen die het westen en oosten van Istanbul met elkaar verbinden. In de avond zijn deze bruggen prachtig verlicht. Naast de 1074 meter lange Bogazici-brug, die in gebruik is sinds 1973 en de Fatih Sultan Mehmetbrug van 1090 meter lang uit 1988 is er in 2013 een spoortunnel geopend die deels onder de Bosporus door gaat. Met de bouw van deze tunnel was al in 2004 begonnen. De Marmaray, zoals de spoortunnel wordt genoemd, is 13,7 kilometer lang. 1,4 kilometer van de spoortunnel bevindt zich onder water, meer dan 55 meter diep. Er zijn momenteel plannen voor de bouw van een derde brug.
Langs de Bosporus ligt de stad Istanbul met zijn vele toeristische bezienswaardigheden. Het is mooi om in de avond lang de kant van de Bosporus iets te eten of drinken in 1 van de vele restaurants en bars om te genieten van het prachtige uitzicht.
Meer bezienswaardigheden in Istanbul: