Termessos

Termessos is een stad die ongeveer 25 kilometer vanaf Antalya ligt. De stad begint zit op een kilometer hoogte op het Taurusgebergte, ofwel Güllük berg. Het uitzicht van deze stad is door de ligging op een kilometer hoogte ontzettend mooi. De stad is vooral bekend om het feit dat het Alexander de Grote niet is gelukt de stad in te nemen, mede vanwege de strategische ligging.

De stad kan worden onderverdeeld in drie delen. De begraafplaats, het stadscentrum en de binnenstad. Hoogtepunt van deze oude ruïnestad is het Griekse theater dat plaats heeft voor maar liefst 4000 tot 5000 personen. Daarnaast heeft Termessos nog een prachtig groot plein welke stamt uit de eerste eeuw na Christus. De stad herbergt de ruïnes van zes verschillende tempels. Ook zijn er een begraafplaats met verschillende tombes te vinden.

Om de stad heen was natuurlijk een stadsmuur die de stad beschermde tegen indringers. Bij de ingang van de stad is een mooie toren. De zogenaamde Kings road is een weg die gebouwd is door middel van donaties van de inwoners van de stad. De weg is aangelegd in de tweede eeuw na Christus en er is ook beschreven wie geld heeft gedoneerd en hoeveel voor de aanleg van de weg. Verder zijn er resten van verschillende tempels en graven te vinden in de oude stad.

Termessos is niet goed toegankelijk voor mindervaliden of kinderwagens. De weg naar boven is een flinke klim. De kosten voor toegang tot de ruïne zijn 5 lira per persoon.

Meer bezienswaardigheden in Antalya: