Perge

Perge was 1 van de grootste en rijkste steden in de oudheid. In de van oorsprong Griekse stad zijn tegenwoordig vooral ruïnes te vinden. Het ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Antalya, in het gebied Pamfylië. De stad was het centrum van Pamfylië en bevindt zich ongeveer 20 kilometer vanaf de zee om piraten buiten de stad te houden. Via een rivier werd de stad met de zee verbonden.

Het is zeker aan te raden om meer te lezen over de geschiedenis van deze stad. Er zijn toeristische gidsen die rondleidingen verzorgen of veel boeken die geschreven zijn om de toerist informatie te geven over de stad Perge. Er is weinig informatie over de stad voor de aankomst van Alexander de Grote. Na zijn aankomst in 333 jaar voor Christus is meer bekend over de stad. Het merendeel van de ruïnes stammen af van de Romeinse tijd, alhoewel er ook ruïnes uit de Griekse tijd zijn te vinden.

Vooral de tempel van Artemis is een bezienswaardigheid op zich. Deze wereldberoemde tempel ligt buiten de stad. Naast Artemis is er nog een theater, palaestra en zijn er twee kerken. De stad heeft zowel een Griekse toegangspoort, als een Romeinse toegangspoort. Het theater is gebouwd in de tweede eeuw na Christus en heeft maar liefst 15.000 plekken. Voor het theater bevindt zich een stadium waar nog eens plek is voor 12.000 mensen. Ook is er een standbeeld van de riviergod te vinden. Dit standbeeld is 21 meter lang en 37,5 meter breed en bevindt zich in een fontein. Boven de fontein is het hoogste punt van de stad.

De entreeprijs is 10 lira per persoon.

Meer bezienswaardigheden in Antalya: