Topkapi Paleis

De vertaling van Topkapi Paleis is kanonnenpoortpaleis. Het paleis heeft deze naam verkregen doordat het vlak bij een poort ligt. Van 1456 tot 1853 was dit paleis het centrum van het Ottomaanse Rijk.

Het paleis werd bewoond door de sultan van het Ottomaanse rijk. Daardoor geeft het paleis een idee van hoe in deze tijd geleefd werd. Het paleis is onderverdeeld in vier verschillende hoven.

Het eerste hof is toegankelijk via de Keizerlijke poort en wordt omringt met hoge muren. Daarna loopt men via de Poort van de Groet naar het tweede hof. Dit hof heeft een bakkerij, een ziekenhuis, paardenstallen, de keizerlijke harem, een Divan en kwartieren van de Janitsaren. De Poort van Geluk leidt vervolgens tot het derde hof. Dit is het centrum van het paleis. De tuin is ommuurd door de Zaal van de Privekamer waar onder meer de schatkamer, de harem, enkele paviljoens en een grote bibliotheek zijn te vinden. Het vierde hof tot slot bestaat uit een een tuin voor de sultan met private tuin van de sultan met paviljoens, kiosken en terrasjes.

Naast de vier hoven zijn ook de Toren van Gerechtigheid en het Paviljoen van de Heilige Mantel met relieken van de profeet Mohammed en de eerste kaliefen zeker het bezichtigen waard. Net zoals de verschillende andere poorten die toegang geven tot het paleis. Vele paviljoenen van het paleis zijn ingericht als museum.

Door de prachtige ligging heeft het paleis een heel mooi uitzicht over de Bosporus, de zeestraat in Istanbul.

Een bezoek aan het paleis kost 20 lira per persoon. Daarnaast moet men extra betalen wanneer men de harem van binnen wil bezoeken, namelijk 15 lira extra. Het bezoek aan de harem kan namelijk alleen plaatsvinden onder leiding van een gids. Het paleis is dagelijks toegankelijk tussen 9.00 en 17.00.

Meer bezienswaardigheden in Istanbul: