Hippodrome en Basilica Cisterne

Het Hippodrome, of Hippodroom in Istanbul wordt ook wel Hippodroom van Constantinopel genoemd. Dit was een stadium in de tijd dat Constantinopel de hoofdstad van het Romeinse, Oost-Romeinse of Byzantijnse, Latijnse en Ottomaanse Rijk was. Het Hippodroom werd gebouwd tussen 203 en 330. Uit de weide omgeving kwamen hier mensen bijeen voor verschillende vormen van vermaak. Het plein wordt ook wel At Meydani genoemd, ofwel het paardenplein.

In het jaar 532 vond op het plein van het Hippodroom van Constantinopel de beruchte Nika-oproer plaats. Mensen kwam in opstand tegen de keizer waarop deze zijn leger het Hippodroom in stuurde. Meer dan 30.000 toeschouwers werden gedood. Bij de Nika-oproer werd bijna de helft van de stad geheel verwoest en verbrand.

Tegenwoordig is er van de Hippodrome zelf niet veel meer over. Alleen de ovale vorm van het stadium is nog goed terug te herkennen. Wat er nog wel is, is een prachtige obelisk, de enige in heel Turkije. Deze obelisk bevat de volledige koningstitulatuur van farao Thoetmoses III.

Basilica Cisterne
Onder het plein is de Basilica Cisterne te vinden, een zesde-eeuwse ondergrondse wateropslagplaats gebouwd in de Byzantijnse architectuur / Oud-Griekse architectuur gebouwd door Byzantijnse keizer Justinianus tussen ongeveer 532 en 542. De wateropslagplaats is ook wel bekend als Yerebatan Saray, Yerebatan Sarnıcı of Yerebatan Cisterne.

De ruimte is 143 bij 65 meter en ongeveer 9 meter hoog. Van binnen waan je je zeker niet in een wateropslagplaats. de ruimte is prachtig en heeft maar liefst 336 zuilen. Je kunt de wateropslagplaats bezoeken. Delen staan onder water en er zwemmen dan ook vissen en andere dieren.

Het bezoeken van deze bijzondere ondergrondse wateropslagplaats kan dagelijks tussen 09:00 en 17:30.

Meer bezienswaardigheden in Istanbul: