Hoover Dam

Op de grens tussen de Amerikaanse staten Nevada en Arizona, 48 kilometer ten zuidoosten van Las Vegas, vind je de Hoover Dam. Dit is een bezienswaardigheid op zich. Met de auto kun je simpelweg over de Hoover Dam rijden. Op dit moment heeft het achterliggende meer de laagste stand bereikt sinds de bouw van de dam. Naast rijden over de dam kun je de dam ook oversteken middels de brug die speciaal daarvoor gebouwd is.

De bouw van de Hoover dam is gestart op 20 april 1931, ten tijde van de wereldwijde recessie. Op 1 maart 1936 is de bouw van de dam voltooid. Toentertijd kostte te bouw 49 miljoen dollar. Dat is in huidige tijden een bedrag van 676 miljoen dollar. De dam is met 221,40 meter de op één na hoogste dam in Amerika. Ten tijde van de afronding van de bouw was het de hoogste dam ter wereld. De damwand is 15 met aan de top en loopt uit tot 200 meter aan de voet van de dam.

Lake Mead is het achterliggende meer. Dit meer heeft een oppervlakte van 640 vierkante kilometer en loopt tot maar liefst 177 kilometer achter de dam.

Per dag rijden er tussen de 13.000 en 16.000 mensen over de highway 93, die over de dam gaat. De Hoover Dam is is 1 van de drukst bezochte nationale parken van de VS met 8 tot 10 miljoen bezoekers op jaarbasis (gewoon verkeer over de dam niet meegerekend). Slechts 3 nationale parken trekken meer bezoekers.

De 17 hoofdturbines van deze centrale wekken 2074 megawatt aan hydro-elektriciteit op, elektriciteit die wordt opgewekt door het vallende water. Deze wordt verstrekt aan steden zoals Los Angeles.

Al met al is het zeker de moeite waard om een dag uit te trekken voor een bezoek aan de Hoover Dam en het Lake Mead National Park.

Meer bezienswaardigheden in Las Vegas: