Blauwe Moskee / Sultan Ahmetmoskee

De Sultan Ahmetmoskee wordt ook wel de Blauwe Moskee genoemd vanwege zijn prachtige blauwe kleur. Aan de binnenkant van de moskee zijn 20.000 hand geschilderde tegeltjes in de kleuren blauw, groen en roodbruin te vinden. Hij werd gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmed I en is ontworpen door Sedefhar Mehmet Aga. De moskee is te vinden tegenover de Hagia Sofia. Men zegt dat de bouw is begonnen omdat sultan Ahmed I een mooier gebouw wilde dan de Hagia Sofia. De Hagia Sofia is namelijk een christelijk gebouw, de sultan was van mening dat er een mooier islamitisch gebouw moest zijn in Istanbul.

Het gebouw heeft een grote koepel met een diameter van 33 meter. Daar tegen aan liggen aflopend vele halve koepels. Het gebouw vormt een symmetrisch geheel waarbij de centrale koepel het middelpunt is.

Bijzonder aan deze moskee is dat deze zes verschillende minaretten heeft. Minaretten staan voor de rijkdom van de financier. Hoe meer minaretten, hoe rijker de financier en hoe meer aanzien deze geniet. De meeste moskeeën hebben 1 minaret. Met 6 minaretten heeft deze moskee het op twee na hoogste aantal minaretten ter wereld. De Moskee van de Profeet in Medina bezit de meeste minaretten: tien stuks. De Al-Masjid al-Haram moskee van de Kaäba heeft acht minaretten.

Oorspronkelijk waren veel moslims niet blij met de bouw van de Sultan Ahmetmoskee, juist vanwege deze minaretten. Dit kwam doordat de zes minaretten toentertijd het hoogste aantal bestaande minaretten had, even veel als de Al-Masjid al-Haram moskee van de Kaäba. Sultan Ahmed I heeft dit opgelost door een zevende en een achtste minaret de financieren voor deze moskee.

Ook wandelen over de binnenplaats en in de omgeving van de moskee is zeker de moeite waard. Er zijn prachtige fonteinen aan de voorkant en de tuin bevat veel mooie bloemen.

De moskee is dagelijks open tussen 9.00 en 18.00 uur. De toegang is gratis. Toeristen, veelal niet gelovig moeten de noordelijke ingang van de moskee gebruiken. Het is verplicht om de schoenen uit te doen en ook is gepaste kleding vereist. Hoofddoeken worden bij de ingang van de moskee uitgedeeld aan de toeristen. Op gebedstijden, vijf keer per dag, zijn toeristen niet welkom in de moskee.

Meer bezienswaardigheden in Istanbul: