Petrusburcht / kasteel van Bodrum

De burcht van Bodrum wordt ook wel het kasteel van Bodrum, of het kruisvaarderkasteel genoemd. Het ligt op het schiereiland van Bodrum, vlak voor de haven van Bodrum. De burcht was in vroegere tijden bedoeld om de vijanden buiten de stad te houden. Het is het symbool van de Turkse stad Bodrum.

De bouw van het kasteel is begonnen in 1402. De bouw is gedaan door Johannieters. In 1522 is de burcht versterkt met grote stukken marmer. Om toegang tot het kasteel te krijgen heeft het kasteel 7 verschillende poorten. Het kasteel is ongeveer 180 bij 185 meter en volledig omringt met water ter bescherming. In de avond wordt het kasteel mooi verlicht.

Een bezoek aan de Petrusburcht is niet compleet zonder het museum te bezoeken. In dit museum is het Schip van Uluburun te zien, het zogenaamde Glaswrak. De naam zegt al dat het schip bekend staat om de grote hoeveelheid glas aan boord van het schip. Deze bevind zich in het onderwatermuseum van het kasteel van Bodrum. Dit is het oudste bekende scheepswrak in de geschiedenis. Stammend uit de bronstijd. Het schip is 15 meter lang en lang 60 meter vanaf de Turkse kust.

In dit museum is ook het graf van de Karische prinses Ada van Karië te vinden. In het museum zijn haar graftombe en haar skelet te vinden. Samen met een reconstructie van haar gelaat.

Vanaf het centrum van Bodrum is het slechts 15 minuten lopen naar het kasteel van Bodrum. Vanaf de burcht is er een prachtig uitzicht op de stad Bodrum.

Meer bezienswaardigheden in Bodrum: