Mausoleum van Halicarnassus

Het Mausoleum van Halicarnassus in Bodrum is 1 van de 7 klassieke wereldwonderen. Het is de graftombe van Mausollus, de gouverneur van het gebied Karie. De hoofdstad van Karie was Hallicarnassus, het huidige Bodrum. Mausollus heeft hier gewoond. Naast Mausollus liggen ook de resten van zijn echtgenote en zus in de graftombe.

Het Mausoleum is gebouwd in het jaar 353 voor Christus, na de dood van Mausollus. De architecten Pytheos en Satyros hebben de opdracht voor de bouw gekregen van de weduwe en de zus van Mausollus. Het graf was, zeker voor de tijd, ontzettend groot. Niet alleen was het graf bijna 45 meter hoog, het graf nam in totaal meer dan 1216 vierkante meter in beslag.

In de 15e eeuw is het Mausoleum van Halicarnassus verwoest, waarschijnlijk door een aardbeving. Wanneer het precies instortte is onbekend. In 1522 hebben de johannieters het marmers van het mausoleum gebruikt om de Sint Petrusburcht te verstevigen. De fundamenten van de graftombe zijn nog steeds te bezichtigen in Bodrum.

Uit deze fundamenten is goed af te leiden hoe het gebouw er vroeger uit heeft gezien. Het mausoleum ruste op een plateau van 32 bij 38 meter. De graftombe had een buitenkant van blauwe kalkstenen en wit marmer en de binnenkant was gemaakt van groene vulkanische steen. Het mausoleum is net niet vierkant. De oostzijde en de westzijde van de tombe waren net iets langer.

Een bijzonder onderdeel van het Mausoleum is de strijdwagen die boven op het gebouw stond. Deze was van marmer gemaakt. In de strijdwagen waren de gouverneur en zijn vrouw afgebeeld. Daarvoor waren vier paarden. Veel restanten van het mausoleum zijn tegenwoordig nog te bezichtigen in het Britisch Museum in Londen.

Vanaf het centrum van Bodrum is het ongeveer 20 minuten lopen naar het Mausoleum van Halicarnassus.

Meer bezienswaardigheden in Bodrum: