Sapadere Canyon

Sapadere staat bekend om een prachtige vallei. Vanaf Alanya is het wel een stukje reizen naar dit dorp. Met de auto is het ongeveer 40 kilometer.

De vallei heeft een loopbrug van maar liefst 538 meter die over de rivier loopt. Het is een geweldige ervaring om hier overheen te lopen. De kloof zelf is 300 meter lang en eindigt bij een mooie waterval. In de Canyon zijn veel kleine restaurants en zwemplekken te vinden. Ook zijn er onderweg regelmatig toiletten te vinden.

Tot voor kort was het dorp Sapadere en de Sapadere canyon met zijn prachtige vallei onbekend bij het grote publiek. Door een Turkse campagne met als doel om toeristen naar de plek te brengen, en door de bouw van de mooie loopbrug, is de Sapadere canyon tegenwoordig een bijzonder geliefde plek bij toeristen.

De dorpsbewoners zelf profiteren nu ook van het toerisme. In het dorp is er gelegenheid om een traditionele maaltijd te eten en zijn er verschillende bezienswaardigheden. Zo kunnen toeristen kijken naar hoe tapijten door vrouwen met de hand worden geweven, is er een 200 jaar oude watermolen en kan men een forellenkwekerij bezoeken.

Meest bijzondere in het dorp is de zijdeweverij. In het dorp worden zijderupsen gekweekt. Het hele proces van zijderups tot zijde is te zien.

In de buurt van de Sapadere canyon zijn ook een bananenplantage en een marmerfabriek.

De vallei is goed toegankelijk voor bijvoorbeeld kinderwagens. Dit komt vooral door de opening van de loopbrug in 2008. Het is mogelijk om de moeilijker toegankelijke delen van de vallei te verkennen over rotsen en door moeilijke begaanbare stukken.

De toegangsweg naar de vallei kan op sommige plekken moeilijk begaanbaar zijn. Met kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn is het dan ook zeker aan te raden om met een excursie in de vorm van een jeepsafari te gaan.

Meer bezienswaardigheden in Alanya: