:

Is de jetlag erger naarmate je verder reist of teruggaat?

Jelle Vos
Jelle Vos
2025-06-16 21:24:04
Count answers: 3
Hoe erg je biologische klok in de war is, ligt aan het tijdsverschil tussen de plaats van vertrek en aankomst. Ook de vliegrichting heeft invloed: de kans op klachten is groter als je van west naar oost vliegt, dan andersom.
Philip Pham
Philip Pham
2025-06-09 14:02:39
Count answers: 7
Bij lange vluchten in oostelijke richting waarbij u meerdere tijdszones doorkruist, wordt onze biologische lichaamsklok namelijk vooruit gezet. Als u bijvoorbeeld van Europa naar Amerika vliegt zult u minder last hebben van jetlag dan wanneer u terugvliegt van Amerika naar Europa. Onze biologische klok(ken) heeft het moeilijker met een faseverlenging dan met een fasevertraging. Hoe verder u reist, en hoe meer tijdszones u dus overschrijdt, hoe ernstiger meestal de klachten. Reken voor een reis naar het oosten ongeveer 2/3 van het aantal doorkruiste tijdzones, als u 9 tijdzones hebt doorkruist, dan hebt u ca. 6 dagen nodig om volledig aangepast te zijn. Reken voor een reis naar het westen ongeveer de helft van het aantal doorkruiste tijdzones, als u 9 tijdzones hebt doorkruist, hebt u ca. 4,5 dagen nodig om opnieuw volledig syncroon te zijn.
Liv de Graaf
Liv de Graaf
2025-05-30 18:00:36
Count answers: 4
Over het algemeen geldt dat je per uur tijdsverschil één dag nodig hebt om te herstellen van een jetlag. In het geval van een reis naar Australië kan het dus tot 10 dagen duren voordat je volledig hersteld bent van je jetlag.
Mirte van der Meer
Mirte van der Meer
2025-05-21 18:19:49
Count answers: 2
Er is namelijk gebleken dat van west naar oost vliegen meer klachten geeft dan andersom. Dit komt omdat je ‘tegen de tijd’ invliegt. Stap je bijvoorbeeld ’s ochtends op het vliegtuig en vlieg je richting het oosten. Dan kan het zomaar zijn dat je daar na een lange vlucht weer aan een nieuwe dag begint. Je slaat dus een nachtje over. Onze biologische klok vindt dat niet zo fijn.